Zelfhelend beton voor het eerst in praktijk toegepast

Op 30 augustus heeft de THV Schijnpoort voor de eerste keer zelfhelend beton op een werf toegepast. Dit is een première voor België!
Medewerkers van de Universiteit Gent hebben bacteriën toegevoegd aan het betonnen dak van put K5 dat later gebruikt zal worden door Aquafin. De experimentele methode kadert in van het onderzoeksproject ‘HEALCON’. Na een reeks succesvolle labotesten wensten de experten van de UGent nu de bacteriën op grote schaal in te zetten. De bacteriële cultuur werd geleverd door Avecom, de betonstort werd opgevolgd door de deskundigen van ‘Expertise Beton en Staal’ en het controlebureau SECO, in samenwerking met de BAM. De firma Holcim leverde het beton.
Het grote voordeel van zelfhelend beton is dat het zichzelf repareert. Scheuren in rioleringen die nefast zijn voor de wapening leveren niet langer een probleem. De levensduur van buizen gaat langer mee, en ze hebben minder onderhoud nodig. Tunnels dienen minder vaak afgesloten te worden voor onderhoud en inspectie.
Cement, het bindmiddel van beton, bezit van nature reeds een zeer beperkte zelfhelende capaciteit. Door extra ingrediënten toe te voegen, wordt deze vergroot. De technologie is zo krachtig dat zelfs grote scheuren, zoals ze in de praktijk kunnen voorkomen, zichzelf repareren.